logo-kulturajmo Kulturajmo po anovsko: raziskovalna naloga OŠ Sveta Ana

“Kulturajmo po anovsko”
Kulturajmo po anovsko je projekt, ki je bil sestavljen s strani OŠ Sveta Ana, v sklopu projekta Turizmu pomaga lastna glava. Pri  projektu so sodelovali učenci, učenke, društva ter občani domače občine.

1. Občinsko središče in KTC

sveta-anaNaše popotovanje bi se začelo v KTC (Kulturno-turističnem centru), kjer bi si ogledali kratek predstavitveni film o občini. Pri Sveti Ani je turizem v vzponu. Vsako leto si ta idiličen majhen kraj pride ogledat mnogo ljudi. Obiskovalce pa bi pozdravili tudi s kratkim kulturnim programom, ki bi vseboval petje, ples, igro.

 

2. Grafonževa domačija

domacijaNaš delovni del z delavnicami se prične na Grafonževi kmetiji, kjer spoznamo zgodovino domačije in njen etnološki pomen. Domačija je bila zgrajena leta 1841 v značilnem štajerskem slogu. Domačija ima status lokalnega etnološkega spomenika EŠD 23203. Tako kot zunanjost vabi tudi notranjost hiše. Prijetni domači ambient nudi sprostitev ob veliki kmečki mizi, kjer najde prostor okoli 25 ljudi, prijazna gospodarja pa poskrbita za dobro počutje in hrano.


3. Druženje ob petju

petjeV naših krajih so ljudje že od nekdaj prepevali. Po domačih kmečkih opravilih so se družili ob petju in plesu. Naš cerkveno-prosvetni pevski zbor se lahko pohvali z dolgo tradicijo obujanja narodnih, cerkvenih in drugih pesmi. Vse več mladih se odloči za petje, ki ga lahko doživite in se naučite kake pesmi tudi sami.

 

4. Druženje ob plesu

plesSvoje spretnosti v plesu pa lahko preizkusite v družbi domačih folklornikov, ki vas bodo naučili plesati štajerske plese, vam približali šege in navade ob plesih in dogodkih.

 

 

5. Druženje ob igri

igraČlani domače dramske skupine so pravi mojstri igre. Z njimi lahko odpotujete v preteklost ali se preizkusite v sodobni igri ali skeču. Zaigrali in družili se boste na odru v domačem KTC-ju.

 

 

6. Delavnice - izdelamo kamišibaj

kamisibajČlani domače dramske skupine so pravi mojstri igre. Z njimi lahko odpotujete v preteklost ali se preizkusite v sodobni igri ali skeču. Zaigrali in družili se boste na odru v domačem KTC-ju.

 

 

 

7. Koncert

Za konec pa vsi udeleženci skupaj z vnaprej povabljenimi glasbenimi gosti pripravimo predstavitev - koncert v dobrodelne namene v KTC.